Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta
dijous, 21 de febrer

Cercar a la web

Altres IdiomesIniciMapa webContacteVisita el nostre canal de FacebookVisita el nostre canal Flickr
Imatges relacionades
Document de l'arxiu de Sant Cebrià
Document de l'arxiu de Sant Cebrià

Els refugiats de la Guerra Civil a la nova exposició virtual de la Xarxa d’Arxius Municipals

6 de juliol de 2017En el marc del Dia Internacional dels Arxius, la Xarxa d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona proposa la mostra virtual “1936-1939: Uns altres refugiats", en què es visualitzen 144 documents procedents de 41 arxius d'ajuntaments de municipis menors de 10.000 habitants, gestionats pels arxivers itinerants d'aquesta corporació.
Es tracta d'una mostra eminentment visual que a partir de la documentació dels arxius municipals vol acostar-nos les vivències dels refugiats a la rereguarda catalana durant la Guerra Civil, i que connecta amb els refugiats de conflictes actuals en ple segle XXI.

A partir dels documents datats en el període cronològic propi del conflicte que va de l’any 1936 al 1939 es mostren diferents aspectes relacionats amb l’impacte social de l’arribada dels refugiats a municipis de la demarcació de Barcelona, com el control administratiu, econòmic, polític per part dels Ajuntaments i de la mateixa Generalitat de Catalunya o la gestió dels recursos bàsics subministrats com l’assistència sanitària, aliments, roba i allotjament. Galeria d’imatges, mapa i vídeo

Els documents es presenten en una galeria d’imatges organitzada en sis àmbits que responen a diferents continguts i tipus de materials com ara correspondència oficial i personal, fotografies, postals i cartells, entre d’altres. A més, un mapa ajuda a geolocalitzar els arxius municipals que disposen de la documentació relacionada.
Un text del director del Museu Memorial de l’Exili, Jordi Font, serveix d’introducció de  l’exposició virtual, que ve complementada per un vídeo amb el testimoni de les vídues de refugiats del municipi de Sallent que figuren en els documents escrits de l’Arxiu Municipal.
Amb accions de difusió com aquesta, es vol apropar el contingut del patrimoni documental local a la societat i contribuir a suscitar-ne l'interès, alhora que es posa en valor la importància d'una correcta gestió dels fons documentals. 

Enllaços relacionats

Amb la col·laboració de:
Diputació de Barcelona
Ajuntament de Sant Cebrià
AJUNTAMENT DE SANT CEBRIÀ DE VALLALTA| C/ Centre núm. 27 - 08396 - Sant Cebrià de Vallalta | Telf. contacte: 937631024 Fax: 937630219